Hírek

Adatgyűjtés a digitális marketingben: first, second, és third-party adatok

Az adatgyűjtése, elemzése és felhasználása forradalmasította azt, ahogyan megértjük közönségünket és hogyan alakítjuk személyre szabottá a kommunikációnkat. A digitális marketing területén az adatgyűjtés kulcsszerepet játszik a kampányok alakításában, a konkrét demográfiai csoportok megcélzásában és a siker mérésében. Az adatgyűjtés értékes betekintést nyújt az ügyfelek viselkedésébe, preferenciáiba és az adott brand digitális eszközeivel való interakcióiba. A digitális marketingben három fő adattípust használnak: első féltől származó adatok, második féltől származó adatok és harmadik féltől származó adatok.

Adatgyűjtés a digitális marketingben: first, second, és third-party adatok Ad Max

First-party data – első féltől származó adatok

Az első féltől származó adatok közvetlenül az ügyfelektől gyűjtjük, így ezek szolgáltatják a legértékesebb információkat. Ezeket különféle érintkezési pontokon keresztül szerezhetjük be, többek között:

  • Webhellyel kapcsolatos interakciók: A webhely látogatásaiból gyűjtött információk, például a megtekintett oldalak, a webhelyen eltöltött idő és az elemekkel való interakciók.
  • CRM-rendszerek: Ügyfélkapcsolat-kezelési (Customer Relationship Management, vagyis CRM) rendszerekben tárolt adatok, beleértve a kapcsolattartási adatokat, a vásárlási előzményeket és a preferenciákat.
  • Hírlevél-feliratkozások: A feliratkozóktól gyűjtött adatok, amelyek magukban foglalják a demográfiai adatokat, az érdeklődési köröket és az elköteleződési mutatókat.
  • Felmérések, visszajelzések: Közvetlen visszajelzések ügyfelektől pl. űrlapokon keresztül.

Az első féltől származó adatok ereje a pontosságukban, megbízhatóságukban és a vállalkozás konkrét közönsége szempontjából való relevanciában rejlik. Ezen adatok felhasználása segít személyre szabni a marketingtevékenységeket, javítani az ügyfélélményt és ápolni a hosszú távú kapcsolatokat.

Second party data – második féltől származó adatok

A második féltől származó adatok lényegében valaki más által gyűjtött adatok, amelyeket kölcsönös együttműködés révén szerzünk be. Ez magában foglalja az adatok megosztását vagy vásárlását közvetlenül egy másik féllel. Az ilyen típusú adatcsere további hozzáférést kínálhat az üzleti céljaidak megfelelő közönségekhez.

Például, ha egy outdoor ruhagyártó együttműködik egy utazási irodával, akkor adatokat cserélhetnek a kalandos utazások iránt érdeklődő fogyasztók megcélzása érdekében. Ez a megosztás lehetővé teszi, hogy minden fél olyan betekintést nyerjen, amelyhez egyébként nem férhetett volna hozzá, bővítik saját közönségükről alkotott ismereteiket.

Fontos: A második féltől származó adatokat, pl a közösségi média platformokról származó adatokat nem nekünk adják meg a felhasználók, az interakciókról az adatokat nem mi gyűjtjük. Ez azt is jelenti, hogy bármikor elveszíthetjük ezeket az adatokat, mert nem mi birtokoljuk.

Third party data – harmadik féltől származó adatok

A harmadik felektől származó adatokat olyan külső források gyűjtik, amelyek nem állnak közvetlenül kapcsolatban az adatokat felhasználó vállalkozással. Ezek a források arra specializálódtak, hogy hatalmas mennyiségű információt gyűjtsenek össze különböző csatornákról, majd értékesítsék vagy hozzáférést biztosítsanak ezekhez az összesített adatokhoz.

Ezek az adatok különféle kategóriákat foglalhatnak magukban, például demográfiai információkat, viselkedési mintákat vagy érdeklődési köröket. Gyakran használják a meglévő adatkészletek gazdagítására és a célközönség megértésének bővítésére. Megbízhatósága és pontossága azonban néha aggodalomra ad okot, mivel olyan forrásokból gyűjtik, amelyek nem közvetlenül a vállalkozás ellenőrzése alatt állnak.

Fontos azonban gondosan értékelni a harmadik féltől származó adatforrások minőségét és megbízhatóságát.

Az etikus adathasználat jelentősége:

A digitális marketingben az adatok széleskörű felhasználása közepette az etikai megfontolások létfontosságú szerepet játszanak. A felhasználók magánéletének tiszteletben tartása, az adatvédelmi törvények betartása és az átlátható adatkezelési gyakorlatok biztosítása elengedhetetlen. Ennek megfelelően a vállalkozásoknak az adatbiztonságot és az átláthatóságot kell előnyben részesíteniük gyűjtési, tárolási és felhasználási folyamataik során.

Összefoglalva, az adatgyűjtés a digitális marketingben az intim és megbízható belső adatoktól a szélesebb körű, harmadik féltől származó adatokig terjed. Mindegyik típusnak megvan a maga jelentősége és felhasználási esetei a marketingstratégiák tájékoztatásában, a vásárlói élmények személyre szabásában és az üzleti növekedés ösztönzésében. E különbségek megértése létfontosságú a marketingszakemberek számára ahhoz, hogy eligazodjanak az adatok összetett környezetében, és hatékonyan kihasználhassák annak erejét, miközben betartják az etikai normákat.

Lépjen velünk kapcsolatba

Az AD MAX a Strossle magyarországi kizárólagos technológia– és natív hirdetés értékesítési stratégiai partnere.

AD MAX Hungary Kft.

+36-30/221-7342
office@admax.hu
www.admax.hu

Küldjön nekünk üzenetet

    Scroll to Top