Hírek

Social Media használata történetmesélésre

A történetmesélés művészete kulcsfontosságú marketingstratégiává vált. A social media használata különösen izgalmas erre, a különböző platformokon a narratívák ösztönzik az elköteleződést és mély kapcsolatokat alakítanak ki a közönséggel.

Social Media használata történetmesélésre

A közösségi média mint történetmesélő platform

A dinamikus közösségi média platformok rengeteg eszközt és funkciót kínálnak üzeneteink megosztásához. E platformok egyedi jellemzői, mint például a közvetlenség, az interaktivitás és a vizualitás ideálissá teszik őket a magával ragadó történetmeséléshez. A közösségi médiában szembejövő történetek megfogják a közönséget, érzelmeket váltanak ki, cselekvésre ösztönzi őket – így váltak a marketingesek kulcsfontosságú eszközeivé.

A hatékony történetmesélés a lenyűgöző narratíva elkészítésének művészete. Egy jó közösségi média sztori több, mint események sorozata; egy érzelmes utazás, amely visszhangot kelt a közönségben. Nemcsak lekötik, hanem inspirálják is közönségüket.

Minden közösségi média platform egyedülálló lehetőséget kínál. Az Instagram vizuálisan vezérelt formátuma tökéletes érzelmekkel teli, képalapú történetekhez, míg a Facebook közönsége és funkciói részletesebb narratívákat szolgálnak ki.

A vizuális történetmesélés és hatása

„Egy kép többet ér ezer szónál” – ez különösen igaz a közösségi médiára. A látványelemek – legyen szó képekről, videókról vagy infografikákról – kritikus szerepet játszanak a közönség figyelmének megragadásában és a narratíva hatásának fokozásában.

A vonzó látványelemek létrehozása elengedhetetlen készség a közösségi média mai “mesemondói” számára. Azok a történetek, amelyek érzelmi szálakat ütnek meg a közönséggel, általában maradandó hatást gyakorolnak. Az érzelmi kapcsolat kiépítése a passzív nézőket aktív résztvevőkké és hűséges követőkké változtathatja. 

Az interaktív történetmesélés a közösségi médiában a közönséget “meghívja” a narratívába. A szavazások, a kérdések és válaszok, valamint a UGC (user generated content, azaz felhasználók által generált tartalom) mélyebben bevonhatják a közönséget kétirányú történetmesélési élményt nyújtva. Ez az interaktivitás a közösség érzését is erősíti a közönségben.

Következetesség és hitelesség

A következetesség és a hitelesség a marketing szempontból sikeres történetmesélés alapköve. A történetek közötti következetes márkahang fenntartása egységes márkaimázst biztosít, míg a hitelesség a narratívákat megbízhatóbbá teszi. 

A hiteles történetek mélyebb visszhangot keltenek, erősebb köteléket teremtenek a márka és a közönség között. Az olyan mutatók, mint az elköteleződési arány, vagy a közönségnövekedés, segítenek megérteni, hogy a történetek mennyire érik el célközönségünket, és a narratíva mennyire érinti meg őket. Ezek a mutatók segítenek a stratégia finomításában és hatásuk maximalizálásában. Számos előnye ellenére a social media használata történetmesélése nem mentes a kihívásoktól, amelyek megértése és a belőlük való tanulás elengedhetetlen a sikeres történetmeséléshez.

Integráció az marketingstratégiába

A közösségi média történeteinek nem szabad légüres térben létezniük; be kell őket építeni az átfogó marketingstratégiába. A narratívák szélesebb marketingcélokkal való összehangolása egységes és hatásos márkajelenlétet biztosít minden csatornán.

Facebook

 • Hosszabb terjedelmű bejegyzések – részletes történetek, vásárlói vélemények, termékek/szolgáltatások mélyebb bemutatása
 • Facebook Live – események, kulisszák mögötti tartalmak, vagy kérdezz-felelek közvetítésére.
 • Facebook Stories – rövidebb tartalmak, 24 óra elteltével eltűnik, sürgős érzetet keltve.
 • Csoportok – közösség kialakítására termékek vagy szolgáltatások körül

Instagram

 • Vizuális történetmesélés – kiváló minőségű képek és videók megosztása
 • Instagram Stories – korlátozott időre szóló ajánlatokhoz
 • Instagram Reels – kreatív, lebilincselő tartalomhoz

X (Twitter)

 • Valós idejű kommunikáció: A Twitter erőssége a valós idejű kommunikációban rejlik.
 • Hashtagek: A felkapott hashtagek létrehozása vagy az azokban való részvétel növelheti a márka és története láthatóságát

LinkedIn

 • Professzionális történetmesélés: üzletközpontúbb, B2B történetmeséléshez. Sikertörténetek, vállalati mérföldkövek, stb.
 • LinkedIn cikkek: Hosszú formátumú tartalmak esetén a LinkedIn cikkek segítségével megoszthatunk szakértői véleményeket

Youtube

 • Videótartalom – ideális hosszú formátumú videótartalomhoz. Sorozatok, oktatóanyagok, termékismertetők és vásárlói beszámolók
 • Kulisszák mögött – vállalati kultúrát bemutató videók megosztása segíthet humanizálni a márkákat és érzelmi kapcsolatot teremt a közönséggel.

TikTok

 • Trendekben való részvétel – A TikTok népszerű trendjeivel és kihívásaival kreatív módja lehet egy márka történetmesélésének
 • Rövid videók – rövid, szórakoztató videók, amelyek gyorsan közvetítenek üzenetet vagy mesélhetnek el egy történetet szórakoztató, megnyerő módon.

Pinterest

 • Képgyűjtemények – Pinterest boardok a termékekhez, releváns inspirációhoz és életmódhoz, márkaidentitáshoz kapcsolódó témákban
 • “Lépésről lépésre” oktatóanyagok – felhasználhatók a márka termékeivel vagy szolgáltatásaival kapcsolatos átalakulás vagy útmutatás történetének elmesélésére

Tippek

 • Fókuszálj olyan narratívák megalkotására, amelyekkel a közönséged tud azonosulni, érzelmileg rezonálni!
 • Használd képek, videók és interaktív elemek keverékét!
 • A gyakori hiba az üzenetküldés következetlensége, a közönség visszajelzéseinek figyelmen kívül hagyása, a túlzott reklámozás és a történetek vizualitásának figyelmen kívül hagyása.

Lépjen velünk kapcsolatba

Az AD MAX a Strossle magyarországi kizárólagos technológia– és natív hirdetés értékesítési stratégiai partnere.

AD MAX Hungary Kft.

+36-30/221-7342
office@admax.hu
www.admax.hu

Küldjön nekünk üzenetet

  Scroll to Top