Hírek

Rewarded video – jutalom, amivel mindenki nyer

A “rewarded videók” lehetőséget adnak a felhasználóknak, hogy lejátszható hirdetést tekintsenek meg jutalomért cserébe egy alkalmazáson belül. Mikor hasznos ez? Például amikor mobilon játszók játék közben veszítenek és nem szeretnék elölről kezdeni a pályát. A rewarded video megtekintésével a felhasználó “hirdetési jutalma” lehet plusz élet, vagy teljesítmény, stb.

Mivel a felhasználók legtöbbször folytatni akarják a játékot, az értékesítési tölcsér minden pontján konvertálnak. A játékosok alkalmazáson belüli élményének javítása mellett azonban a jutalommal járó videohirdetések a hirdetők és a kiadók számára is hatékonyak. Mindenki nyer. Ha fejlesztő, kiadó vagy hirdető vagy, akkor ez a jutalommal járó videohirdetések átfogó áttekintése neked szól.

mobiltelefon kézben tartva, játék közben

Miért érdemes rewarded video hirdetéseket használni?

A mobiljáték-piacon növekvő verseny miatt a fejlesztőknek jobban kell összpontosítaniuk a felhasználók elkötelezésére és megtartására. A bevételszerzés és a felhasználói élmény közötti megfelelő egyensúly megtalálása elengedhetetlen a játék sikeréhez. A jutalommal járó hirdetések jelentik ennek az egyensúly elérésének az egyik legnépszerűbb módját.

Jobb felhasználói élmény – ingyen!

A felhasználók szeretik a jutalommal járó hirdetéseket, mert ahelyett, hogy pénzzel fizetnének, az idejükkel fizethetnek, hogy hozzáférjenek azokhoz a dolgokhoz, amelyek segítik a játék folytatását, a gyorsabb fejlődést vagy a fizetett tételek megszerzését. Ezen túlmenően a jutalommal járó hirdetések lehetőséget adnak arra, hogy kapcsolatba lépjenek a hirdetésekkel. Ez a struktúra biztonságossá teszi a jutalommal járó hirdetések integrálását a felhasználói élmény megzavarásának kockázata nélkül. 

Növekvő bevétel és felhasználói elköteleződés

A fejlesztők szeretik a jutalommal járó hirdetéseket, mert növelik a bevételt és lekötik a felhasználókat. Ezeket a formátumokat úgy tervezték, hogy hatékonyan bevételt szerezzenek az alkalmazásban nem költő felhasználóktól, miközben megóvják az alapvető alkalmazás élményt. A jutalommal járó videohirdetések rendkívül magas ezer megjelenítésenkénti bevételt (RPM) generálnak a példátlan videóteljesítési és elköteleződési arányok miatt. Ezenkívül a jutalommal járó hirdetések általában növelik a felhasználók megtartását, mivel a felhasználókat arra csábítják, hogy a jutalmaknak köszönhetően több időt töltsenek az alkalmazással. Nagyszerű lehetőséget kínálnak az alkalmazáson belüli vásárlással (IAP) alapuló hibrid bevételszerzési modell megvalósítására is. Egyre több alkalmazáson belüli vásárlással bevételt szerző játék az IAP kiegészítéseként alkalmaz jutalommal járó hirdetéseket. A jutalmak bevezetőként szolgálhatnak prémium funkciókhoz, így a felhasználók nem csak tovább játszanak, de idővel tobbet is költhetnek.

Értékesebb megjelenések

A hirdetők szeretik a jutalommal járó hirdetéseket, mert nagyobb felhasználói elköteleződést, így magasabb hirdetési megtérülést (ROAS) érnek el, mint más hirdetésformátumok. A hirdetések opcionálisak, de a felhasználók a jutalmak miatt gyakran a végignézik őket. Ennek eredményeként a hirdetők magasabb konverziós arányt tapasztalnak, a márkahirdetők pedig megnövekedett márkaismertséget és -felidézést.

A félig végtelen túlélőjáték, a Jump Drive tökéletes alkalom volt a jutalommal járó hirdetések bevezetésére az alapoktól kezdve. A játékosok energiacellákat gyűjtenek, amelyeket a játék során megtarthatnak. A cellák hajókat és új szinteket nyitnak meg. A NoSixFive úgy döntött, hogy lehetőséget ad a játékosoknak, hogy megduplázzák vagy megháromszorozzák a futás során összegyűjtött cellák mennyiségét egy jutalommal járó hirdetés megtekintésével, így a játékosok még magasabb eredményeket érhetnek el. A jutalommal járó hirdetések megvalósítása magas eCPM-hez, fantasztikus felhasználói elköteleződéshez és pozitív megjegyzésekhez vezetett a Google Playen és az Apple App Store-ban.

A rewarded video-k növelik a munkamenetek hosszát 

A koreai CookApps eredetileg az IAP-re támaszkodott, mint fő bevételi forrásaként, de a felhasználói költségek növekedése és a közösségi hálózatok organikus forgalmának csökkenése miatt a vállalat bevételnövelésre törekedett. 2017 májusában, miután hozzáadott jutalommal járó videohirdetéseket, amelyek lehetővé tették a felhasználók számára, hogy további életet szerezzenek, a CookApps 16%-kal nőtt a munkamenet hossza az egyik alkalmazásában. Ugyanebben az évben A/B tesztelte a hirdetéselhelyezéseket. A tesztek feltárták, hogy növelhető a jutalommal járó hirdetések láthatósága, ha akkor helyezik el őket, amikor a felhasználók kimerítették utolsó életüket. A munkamenet hossza 211%-kal nőtt. A csapat úgy döntött, hogy jutalommal járó hirdetéseket jelenít meg a fizető és a nem fizető felhasználók számára is, mert úgy gondolta, hogy a felhasználók képernyő előtti idejének növelése növelheti annak esélyét, hogy a felhasználók alkalmazáson belül vásároljanak. Amikor a felhasználók vonzó és ösztönző tapasztalatokat szereznek a jutalommal járó hirdetésekkel kapcsolatban, nő az alkalmazás iránti affinitásuk, és újra és újra visszatérnek.

Minden demográfiai csoport játszik

Míg a klasszikus natív hirdetés a sales tölcsér legtetejét (awareness) eteti és abban nagyon erős, hogy folyamatosan, tervezhető módon újabb és újabb látogatókat (potenciális érdeklődőket) hozzon a hirdetőnek, addig a rewarded video egy olyan formátum, amely ismertség növelésére, márkaépítésre, akvizíciós stratégia támogatására egyaránt alkalmas.

A klasszikus natív hirdetéssel kombinálva a teljes értékesítési tölcsér egészén fejti ki hatását a figyelem felkeltéstől kezdve, a megfontoláson keresztül a konverzióig képes végigvezetni a felhasználót.

Az Interactive Software Federation of Europe adatai alapján ugyanis Európában minden második ember játszik valamilyen videójátékkal (konzol, PC vagy mobil). Nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt sem, hogy a korábban említett szervezet kutatása szerint az európai játékosok átlagéletkora 31,3 év, míg a játékosok 23%-a 45 éven felüli

2018-ban az Azerion cégcsoport is monetizálni kezdte a játékokat. 

A hirdetések teljesen biztonságos, hírektől, politikától, gyűlöletbeszédtől mentes helyen jelennek meg. A formátum sajátossága miatt a végignézési arányok kimagaslóan magasak, még egy 30 másodperces videó esetében is 85%-ról beszélünk. 

A játékosok tapasztalatait tekintve a játékosok 32%-a hasznosnak, 27%-a érdekesnek, míg 12%-a élvezetesnek tartja a rewarded videókat. Csak a felhasználók 24%-a találja tolakodónak a jutalommal járó videó hirdetéseket, míg a játékosok közel 70%-a nyilatkozott úgy, hogy szereti ezt a formátumot (forrás)

A rewarded video vonzóbb és kevéssé tolakodó (hiszen opt-in regisztráltaknak jelenik meg és a user saját döntése, hogy lejátsza-e), ami magasabb átkattintási arányt és hosszabb megtekintési időt eredményez:

  • átlagos teljes végignézési arány 30 másodperces rewarded videó esetében: 85%
  • átlagos átkattintási arány 30 másodperces rewarded videó esetében: 1,5%

Forrás: Azerion

E tekintetben hasonló eredményeket produkál a klasszikus natív hirdetés is, amely elköteleződés szempontból ugyanolyan jó teljesítményt szállít, csak statikus volta miatt más metrikák mentén (magasabb eltöltött időt  és alacsonyabb visszafordulási arányokat generálnak).

De hogy számokban mégis mennyi a mobil játékokból származó bevétel globálisan? A Statista.com számai alapján míg 2019-ben 68,3 milliárd USD-t termeltek az appok, addig 2020-ban ez a szám már 86,9 milliárd USD volt. 2021-re a piac elérte a 98,22 milliárd USD-t, míg 2022-ben egy „kicsit” visszaesve 92,2 milliárd USD-n zárt. 

Hogyan érhető el a rewarded video termék?

2022 folyamán a Strossle ténylegesen integrálódott az Azerion csoportba, ezzel párhuzamosan az AD MAX Hungary pedig a Strossle prémium natív hirdetési hálózata mellett az Azerion más termékeit is hazai képviselőként látja el.

Lépjen velünk kapcsolatba

Az AD MAX a Strossle magyarországi kizárólagos technológia– és natív hirdetés értékesítési stratégiai partnere.

AD MAX Hungary Kft.

+36-30/221-7342
office@admax.hu
www.admax.hu

Küldjön nekünk üzenetet

    Scroll to Top