Hírek

Mik a nagy nyelvi modellek? AI alkalmazása szövegírásban

Az utóbbi években az AI (vagy MI, mesterséges intelligencia) hihetetlen fejlődése széles köröket érint. Fontossá vált olyan tudnivalók megértése, mint a nyelvi algoritmusok. A nagy nyelvi modellek az AI-ban alkalmazott algoritmusok egyik típusát alkotják, melyek szerepe és alkalmazása egyre inkább bővül a szövegírásban. De pontosan mit takarnak a nagy nyelvi modellek, és hogyan válhatnak hatékonyabbá a blogírási és tartalomgyártási folyamatokban? Ebben a blogposztban kifejtjük.

Mik a nyelvi modellek? AI alkalmazása szövegírásban
Ad Max

Mi is az a nagy nyelvi modell (LLM)?

A nagy nyelvi modellek olyan algoritmusok, amik adott nyelven történő szövegekben az utána következő szó vagy mondat “megjóslásával” foglalkoznak. 

A szövegben található szavakra támaszkodva az AI-alapú algoritmusok javaslatot tesznek a következő bekezdésekre vagy gondolatokra, amikhez hasonlót korábban már láttak. Lehetőség van arra is, hogy egy adott téma szempontjából megnézzük, hogy milyen szavakat használtak a hasonló szövegekben.

A magyar nyelvre is kifejlesztettek már számos ilyen algoritmust, így a hazai bloggerek és tartalomgyártók is hatalmas előnyre tehetnek szert.

Egy nagy nyelvi modellben paraméterek határozzák meg a modell viselkedését és teljesítményét. A finomhangolás (fine-tuning) során a már előzetesen betanított nyelvi modell paramétereit módosítjuk és további tanítást végzünk egy adott feladatra vonatkozóan. 

Példák nyelvi modellekre

A nagy nyelvi modellek gyökeresen megváltoztatták a természetes nyelvfeldolgozást (NLP – natural language processing). Például az OpenAI GPT-3 az egyik legnépszerűbb nagy nyelvi modell. 175 milliárd gépi tanulási paraméterrel rendelkezik és páratlan képességgel generálja a szöveget. Leveleket fogalmaz, cikkeket ír, nyelveket fordít, sőt még verseket is ír.

Egy másik figyelemre méltó példa a Google BERT-je (Bidirectional Encoder Representations from Transformers). A hagyományos modellekkel szemben a BERT képes megérteni egy szó teljes kontextusát az előtte és utána következő szavak alapján. Ez lehetővé teszi, hogy megértse a nyelv finom árnyalatait, ami különösen hasznos olyan feladatokban, mint a kérdésmegválaszolás, a névhatározók azonosítása.

A nagy nyelvi modellek korlátai

Annak ellenére, hogy a nagy nyelvi modelleknek hatalmas előnyei vannak, vannak olyan korlátok is, amiket érdemes megemlíteni. A valóságban ugyanis nincs olyan algoritmus, ami tökéletesen működne. A nyelvi modellek használata során gyakran előfordulhat, hogy javaslataik megbízhatatlanok. Ezen kívül a nyelvi modellek alkalmazásával előforduló egyéb nehézségek közé tartozik, hogy gyakoriak az értelmezési hibák (például fordítási hibák). Ezen kívül az adatok kezelése is kihívást jelenthet. A rosszul felépített adatbázisok nagyon megbízhatatlanná tehetik az AI alkalmazását.

Lépjen velünk kapcsolatba

Az AD MAX a Strossle magyarországi kizárólagos technológia– és natív hirdetés értékesítési stratégiai partnere.

AD MAX Hungary Kft.

+36-30/221-7342
office@admax.hu
www.admax.hu

Küldjön nekünk üzenetet

    Scroll to Top