Hírek

Hangalapú keresés 2024-ben

A hanggal aktiválható eszközök térnyerésével kulcsfontosságúvá vált a tartalom hangalapú kereséshez optimalizálása is. Cikkünkben bemutatjuk, mit is jelent mindez a gyakorlatban.

Hangalapú keresés 2024-ben

A hatékony SEO stratégia részeként a hangalapú keresés nem új jelenség: a műfajt igazán népszerűvé tévő Amazon Echo, illetve az abban elérhető Alexa asszisztens közel 10 éve, 2014 őszén jelent meg az amerikai piacon.

Az évek során azonban egyre több eszköz és szolgáltatás tette lehetővé, hogy hanggal is irányítsuk – és folyamatosan javult a minőség is, így egyre könnyebbé vált ez a fajta kommunikáció még az olyan, közepesen elterjedtnek számító nyelvek esetében is, mint amilyen a magyar.

Mindez azzal járt, hogy – először lassan, majd egyre gyorsabb ütemben – növekedni kezdett a hangalapú keresések száma. Ma már ott tartunk, hogy az Egyesült Államokban 40% felett jár azon felnőttek száma, akik napi szinten keresnek hang alapon – és a millenniumi, illetve Z generációnál ez az arány már az 50-60%-ot is meghaladja.

Ezek a számok egyértelművé teszik, hogy a hangalapú SEO-t ma már nem lehet figyelmen kívül hagyni. Bár publikus magyar statisztikákat nem láttunk a témában, a Statista számai és előrejelzései árulkodóak: 30% feletti növekedést jósolnak idénre a hangalapú keresések piacán dollárban mérve.

Több tényező is segíti a terjedést

Azért is lehetünk biztosak benne, hogy a hangvezérlés itthon is egyre népszerűbb, mert sikerét több, földrajzi helytől és piaci érettségtől független tényezőnek is köszönheti.

A legfontosabbak:

  • Sebesség: még egy gyakorlott gépelő is jóval lassabban gépel, mint ahogy beszél – pláne, ha nem hagyományos billentyűzetről van szó, hanem például egy mobilról.
  • Szabad kéz: mint azt a podcastok példája is mutatja, óriási igény van olyan szolgáltatásokra, melyek adott esetben akkor is elérhetők, ha éppen a felhasználónak nincs szabad keze, illetve nem tud/akar képernyőt nézni.
  • Elérhető eszközök száma: a különböző, hanggal is vezérelhető asszisztensekkel felszerelt eszközök száma folyamatosan nő. Idén először a számuk a Földön élő emberek számát is meghaladja majd(!) becslések szerint

Gyakorlati tipp 1: kérdések, kérdések… lényegretörő válaszokkal

Míg a hagyományos kereséseket a tömör kulcsszavak begépelése jellemzi (például: „legjobb pizza Budapesten”), addig a hangalapú kereséseknél a konkrét kérdések jellemzőek (például: „Hol van a legjobb pizza Budapesten?”).

Ennek megfelelően, ha szeretnénk, hogy a mi tartalmunk legyen a kereső top válasza, fontos, hogy oldalunkon teret adjunk ezeknek a kérdéseknek.

Az ebből következő alapvető teendő oldalunk GYIK szekciójának bővítése – vagy ha még nincs, létrehozása. Érdemes alaposan átböngésznünk a kereső statisztikákat és addig bővíteni a kérdéseket, míg gyűjteményünk minden releváns kulcsszó kérdés formájú „megfejtését” nem tartalmazza (néhol több kérdés is adódhat ugyanabból a kifejezésből).

Természetesen a kérdések csak az érem egyik oldalát jelentik: fontos, hogy a válaszok lényegretörőek és relevánsak legyenek – és persze a válaszok a szöveg elején tartalmazzák azokat a kulcsszavakat, melyek a forgalmat generálják.

A következő szint lehet az oldal más tartalmainak kérdésekkel való kiegészítése: például egy blog esetében megoldás lehet, ha a cím fölött mindig van egy afféle „inspiráló kérdés”. A jó megoldás az, ami az olvasók számára is hasznos – esetünkben felvezeti a cikket – ugyanakkor a hangalapú kereséseket is támogatja.

Gyakorlati tipp 2: erősítsük a lokális SEO-t

A hangvezérlésű keresések jórészt mobilon történnek, és igen gyakran közlekedés – például vezetés – közben tesznek fel kérdéseket a felhasználók.

Ennek gyakorlati következménye, hogy felértékelődik a lokális SEO szerepe. Amikor a felhasználó mondjuk valamilyen üzletet keres, a készüléke adatai alapján a kereső pontosan tudja, hogy hol van és ennek megfelelően közeli helyeket fog elsősorban ajánlani. Ez sok esetben még akkor is így van, ha a felhasználó nem teszi hozzá, hogy „a közelben” vagy kifejezetten „Győrben” keres.

De hogyan könnyíthetjük meg a Google dolgát, hogy megtalálja cégünket földrajzi értelemben is? Íme néhány tipp:

  • Google Cégprofil: Ha eddig nem tettük, hozzunk létre cégprofilt – ha már van, rendszeresen ellenőrizzük, hogy minden szempontból aktuális-e.
  • Google értékelések támogatása: digitális és egyéb folyamatainkat is optimalizáljuk úgy, hogy az inspirálja elégedett ügyfeleinket arra, hogy írjanak értékelést (például egy értékelés írásra buzdító linkkel a sikeres kézbesítésről szóló mail-ben egy kereskedő esetében). Mindig kezeljük a Google Maps Review kritikákat is – a negatív értékelés sok esetben átfordítható egy kedves gesztussal.
  • Irodák, kirendeltségek, üzletek optimalizálása: ha több helyen vagyunk jelen, külön-külön is optimalizáljunk, lehetőleg helyi munkatársaink tudására is támaszkodva. Ha például 3 városban van kávézónk, lehet, hogy az egyikben mi vagyunk a „legkedveltebbek” – a másikban nem, viszont kiemelhetjük, hogy „2024-ben nyitottunk”. Legyen minden egységnek saját aloldala is, melyen hangsúlyos az adott kerület, település, illetve megye.  

Gyakorlati tipp 3: legyen a marketingstratégiánk része a hangalapú SEO

Egy jól átgondolt GYIK szekció és egy kérdésekkel „átitatott” aloldal sokat segít, de a gondolkodásmódot tovább is vihetjük, mélyebben beemelve a hangalapú SEO szempontokat cégünk marketingstratégiájába, illetve mindennapi gondolkodásába.

Egy kreatív kampánynál például már a brief része lehet, hogy milyen kérdésekre kell tudnia választ adnia a kampánynak, vagyis milyen kérdések mentén gondolkodnak az emberek a témáról, amire az adott termék választ ad.

Ez a fajta szemléletváltás gyakorlatilag minden területen végrehajtható: amikor például egy sajtóközleményt írunk, immár ne csak az legyen fókuszban, hogy a cím a lehető legizgalmasabb legyen (például: „Magyarország legnagyobb kulturális szenzációja megérkezett”), hanem az is, hogy az válaszoljon a témával kapcsolatos legrelevánsabb kérdésekre is („Hol van Magyarország legnagyobb kulturális attrakciója?”).

Érdemes azt is figyelembe venni, hogy sokan nem csak a kereséseiket diktálják be, de az eredményeket is hallgatják olvasás helyett: őket olyan apróságokkal is segíthetjük, mint például a számozott listák használata a sima bulletpoint-ok helyett.

Lépjen velünk kapcsolatba

Az AD MAX a Strossle magyarországi kizárólagos technológia– és natív hirdetés értékesítési stratégiai partnere.

AD MAX Hungary Kft.

+36-30/221-7342
office@admax.hu
www.admax.hu

Küldjön nekünk üzenetet

    Scroll to Top