Hírek

Ezért hatékonyabb a natív hirdetésekkel támogatott tartalommarketing

A jó content önmagában nem elég, fontos megtalálni azt a csatornát, amelyen keresztül az el is jut a célközönségedhez. Cikkünkben bemutatjuk, miért előnyös natív hirdetésekkel támogatni tartalommarketing tevékenységeidet.

Mi a különbség a natív hirdetések és tartalommarketing között?

A natív hirdetést és a tartalommarketinget gyakran összekeverik. Itt az ideje tisztázni a két fogalmat!

A tartalommarketing stratégiai célja, hogy értékes és releváns tartalmakkal elkötelezzük a brandünk mellett a célközönségünket és vásárlókat szerezzünk. A tartalommarketing kiváló eszköz arra, hogy felkeltse az érdeklődést, elérje a meghatározott célközönséget, növelje az értékesítést és a márkahűséget, hiszen értékes információkat vagy szórakoztató tartalmakat nyújt a potenciális ügyfeleknek. De mi tartozik bele pontosan a tartalommarketingbe? Minden, ami online fogyasztható tartalom! Tehát a blogbejegyzések, cikkek, esettanulmányok, hírlevelek, e-bookok, social media posztok, infografikák, podcastok és videók mind-mind a tartalommarketing részét képezik. 

A natív hirdetés ezzel szemben egy fizetett hirdetési formátum, amely szoros egységet alkot az oldal tartalmával, illeszkedik az adott platform vagy webhely kinézetéhez. Korábbi blogbejegyzésünkben részletesen összefoglaltuk, hogy mi a natív hirdetés, és a natív hirdetések előnyeit is ismertettük. Mivel ez a hirdetéstípus nem zavarja meg a felhasználói élményt, kiváló eszköze a tartalom terjesztésének. 

TartalommarketingNatív hirdetés
marketing módszerhirdetési formátum
feladata a tartalom előállítása és célba juttatásafeladata úgy kerülni a potenciális vásárlók elé, mintha organikus tartalom lenne
hosszú távú stratégia részeazonnali elérést nyújt
saját és fizetett médiafizetett média

1. Növeli a tartalommarketing hatékonyságát

Egy 2022-ben végzett felmérés során a megkérdezett marketingszakemberek 67%-a számolt be arról, hogy a tartalommarketing leadeket generál. Emellett a marketingesek 72%-a nyilatkozta azt, hogy a tartalommarketing segíti a célközönség edukációját, 63%-uk szerint pedig hozzájárul a meglévő ügyfelek lojalitásának növeléséhez. 

Nem lehet azonban kizárólag organikus megjelenésre építeni, ugyanis az elmúlt években a közösségi platformok egyre inkább a fizetett tartalmat részesítik előnyben. A statisztikák szerint az Instagram átlagos organikus elérése 2023-ban 9,34%, ami közel 5%-kal alacsonyabb a két évvel korábbi 13,90%-hoz képest. A Facebook esetében 6,53%-ról 4,32%-ra csökkent az organikus elérés ugyanebben az időszakban. Erre a problémára jó megoldás a natív hirdetés, amely segít megragadni a célközönség figyelmét és eljuttatni a tartalmakat a potenciális vásárlókhoz.

2. Nem zavarja meg a felhasználói élményt

Az olvasók általában zavarónak tartják, ha egy reklámmal találkoznak böngészés közben, a natív hirdetések azonban igazodnak a körülöttük lévő többi tartalomhoz, így nem zavarják meg a felhasználói élményt. Egy felmérés alapján a felhasználók 53%-kal gyakrabban nézik meg a natív hirdetéseket, mint a display hirdetéseket. Ez a hirdetéstípus tehát segíti a márkák által gyártott tartalmat úgy eljuttatni a célközönségükhöz, hogy közben nem kelt negatív érzéseket a hirdetővel és a kiadóval (azaz a márkával és az adott felülettel) kapcsolatban. 

3. Jobb konverziós arány és alacsonyabb kampányköltség

A felhasználók jobban megbíznak a tartalommal összefüggő hirdetésekben. Miért? Mert az ilyen típusú hirdetések eleve egy olyan kiadó oldalán jelennek meg, akinek a tartalmait szívesen fogyasztja a célközönség. A platform maga tehát hitelesebbé és megbízhatóbbá teszi a hirdetést. Ugye te is szívesebben rákattintasz egy olyan hirdetésre, ami harmonikusan illeszkedik a kedvenc hírportálodon található többi tartalomhoz, mint egy kéretlenül felugró bannerre, ami megzavar böngészés közben? 

A natív hirdetés hatékony, mert valódi igényeket szolgál ki, amelyeket a hirdető jól felmért. A magasabb konverziós arány egy költséghatékonyabb kampányt eredményezhet, ezért is fontos nagy figyelmet szentelni a tartalommarketing és a natív hirdetések minőségére és célzására. 

egy kéz tollal táblára írja a conversion rate szót

4. Növeli a márkahűséget

Releváns és értékes tartalmak szolgáltatása pozitív élményeket kapcsol a brandhez a fogyasztó fejében. Amennyiben a natív hirdetés is összhangban van a tartalommal, akkor a bizalom és az elköteleződés még jobban erősödhet. Nem azt érezteti, hogy tolakodva rájuk akar erőltetni egy terméket, vagy szolgáltatást. Az olvasót precízen kiszolgáló natív hirdetés a “pont erre van szükségem!” érzést kelti az emberekben. 

5. Jobb SEO eredmények

A minőségi blogbejegyzések, esettanulmányok, infografikák segíthetik növelni az oldal rangsorát a keresőmotorokban. De mitől lesz minőségi egy tartalom? 

  • eredeti: a keresőmotorok értékelik az új és egyedi tartalmakat. Az ismételt vagy más webhelyekről másolt tartalom nem szerepel jól a keresésekben, csökkenti az oldal SEO teljesítményét.
  • releváns: az adott tartalom legyen releváns a fogyasztók érdeklődése, illetve a weboldal tematikája szempontjából is. 
  • átlátható: a minőségi tartalom jól strukturált, könnyen olvasható és érthető. A címsorok, alcímsorok, bekezdések és listák használata segít az olvasóknak könnyen átlátni a tartalmat.
  • optimalizált: tartalmazzon kulcsszavakat és olyan témához kapcsolódó kifejezéseket, amelyekre a felhasználók keresnek. 
  • megbízható: amennyiben értékes a tartalom, akkor mások is megosztják és fognak rá linkelni (ez az ún. “backlink”). Minden ilyen backlinkre “szavazatként” tekint a keresőmotor a többi oldaltól, ezzel előrébb tolva tartalmunkat a rangsorban. Miért fontos mindez? A forgalom 91,5%-a azokra a webhelyekre terelődik, amelyek a Google első oldalán találhatóak.
SEO felirat nagyító mellett

6. Mérhetőség

A mérhetőség lehetővé teszi a tartalommarketing stratégia hatékonyságának és megtérülésének nyomon követését, valamint optimalizálását. A kattintások száma, megtekintések száma, konverziók, átkattintási arány (CTR), megtekintési idő és demográfiai adatok mind-mind lehetővé teszik a tartalommarketing stratégia finomhangolását. A natív hirdetések A/B tesztelése segít megtalálni azt a témát, formátumot, kreatívot vagy címsort, ami tényleg érdekli az embereket és amire a legtöbben kattintanak.

Az AD MAX natív hirdetésekkel segíti a tartalommarketinget

Nagy falatnak tűnik a tartalomstratégia kidolgozása? Azt se tudod, hogyan kezdj neki? Az AD MAX csapata segít neked felgyorsítani a folyamatot! Natív hirdetéseinknek hála hamar megtudhatod, mire vágyik a célközönséged. Mi levesszük a terhet a válladról és A/B tesztelünk neked, hogy megtudd, mit olvasnak szívesen az ügyfeleid, ami alapján nem csak a tartalmaidat, de akár a termékedet/szolgáltatásodat is optimalizálhatod. 

Lépjen velünk kapcsolatba

Az AD MAX a Strossle magyarországi kizárólagos technológia– és natív hirdetés értékesítési stratégiai partnere.

AD MAX Hungary Kft.

+36-30/221-7342
office@admax.hu
www.admax.hu

Küldjön nekünk üzenetet

    Scroll to Top