Hírek

2024 trendjei a digitális marketing világából

A világ folyamatosan változik, így természetes, hogy a hirdetők is újabb és újabb megoldásokat keresnek, hogy lépést tartsanak az eseményekkel. Cikkünkben bemutatjuk az előttünk álló év legfontosabb digitális marketing trendjeit a Meta Threads előretörésétől a komplexebb influenszer együttműködésekig.

6 digitális marketing trend 2024-re

1. A Threads felkerül a marketinges térképekre

A 2023-as év egyik legnagyobb social media vesztese az X, korábban Twitter volt – ami többek között a Metának is kedvezett. A Meta szintén rövid üzenetekre specializált közösségi oldala, a Threads már átlépte a bűvös 100 millió havi felhasználós határt.

Az oldal csak 2023. decembere óta érhető el az EU-ban, így egyelőre csak az első hazai fecskék jelentek meg a felületen. Számos nagy nemzetközi márkának már százezres vagy milliós követői bázisa van – például a Pepsinek vagy a Legónak.

Egyelőre még az is kérdéses, pontosan mikor és milyen reklámeszközök lesznek elérhetők itt. Az biztos, hogy érdemes lesz figyelni a Threads-szel kapcsolatos fejleményeket. A hirdetések és tartalmak mindig kiemelt figyelmet kapnak egy új platformon. Aki hamar érkezik, hatalmas előnyre tehet szert a versenytársakhoz képest.

Természetesen az első fecskék némi kockázatot is vállalnak. Bár az Instagram felhasználók pár kattintással megalapozhatják saját Thread feedjüket, előfordulhat, hogy – mint annyi hasonló próbálkozás a Google Plustól a Coubig – végül nem kap szárnyra a platform Magyarországon.

2. A LinkedIn nagykorúvá válása

Míg korábban inkább a munka világával közvetlen kapcsolatban álló kampányok voltak jellemzőek a LinkedIn-en, ma már egyre több márka fedezi fel 2024 trendjei között, hogy a platform nagyon sok lehetőséget tartogat akkor is, ha „csak” (potenciális) fogyasztók megszólítása a cél.

Mindennek több oka van: az egyik, hogy a felhasználók száma folyamatosan nő – ma már világszerte egymilliárd felett jár – másrészt az egyes felhasználók is egyre aktívabbak, részben talán a munkaerőpiaci turbulenciák miatt.

Egy harmadik ok, hogy a hirdetők egyre több eszközből válogathatnak: ma már videó hirdetések is vásárolhatók itt, de „creator mode”-ban élőzni és audio eseményeket indítani is lehet.

3. Felkészülés a Google SGE érkezésére

Ma már a világ 120 országában elérhető a Google AI-alapú új keresési megoldása, a Google’s Search Generative Engine (SGE), vagyis a Google Keresési Generatív Élmény.

Magyarország még nincs közöttük, de a helyzet bármelyik percben változhat, és ahogy egyre többen érik majd el az új szolgáltatást, úgy válik egyre fontosabbá, hogy ki az, akinek a tartalmait előnyben részesíti az új eszköz – és ki az, aki lemarad.

A Google az új megoldást a megszokott keresőfelület részévé teszi, így előbb-utóbb minden felhasználó látni fogja az SGE eredményeket – a tét ezért óriási. Aki szeretne jól járni a váltással, annak érdemes követnie a már SGE-lefedett országokban aktív márkák best practice-eit, illetve friss tartalmakkal – például blog cikkekkel – és aktualizált adatokkal várni a nagy pillanatot, amikor Magyarországon is bekövetkezik az SGE-korszak.

4. Költséghatékonyabb mutációk – hosszabb prodlist-ek

Az AI előretörése sok más szempontból is befolyásolja a hirdetők életét: elég ha arra gondolunk, mennyien kísérleteznek azzal, hogy a kreatív kampányalkotási folyamat egyes részeit (például storyboard-rajzolást) mesterséges intelligenciával, vagy legalábbis annak bevonásával végezzék.

Legalább ilyen nagy horderejű ugyanakkor – bár külső szemlélők számára talán nem olyan látványos – a trend, ami az AI segítségével csökkenti a mindenféle kreatív mutációk elkészítésének idő- és munkaerő igényét.

Mindez lehetővé teszi, hogy ugyanakkora költségvetésből többféle mutációt készítsünk el egy-egy kampányhoz – legyen szó akár méret-, akár valamilyen speciális felülethez, tartalomhoz illeszkedő kreatív mutációról.

Ennek pedig további következménye lehet: az AI közvetve helyzetbe hozza a kisebb elérésű felületeket, illetve a kisebb költségvetéssel rendelkező márkáknak is lehetőséget ad, hogy kitörjenek a korábban bevált néhány soros prodlisták világából, és akár mikroszegmenseknek szóló kreatívokkal is színesítsék kampányaikat.

5. Hosszabb lélegzetvételű anyagok reneszánsza

Miközben az olyan, rövid tartalmakra fókuszáló platformok, mint a YouTube Shorts vagy a TikTok tagadhatatlanul óriási népszerűségnek örvendenek, egyre nagyobb érdeklődés van a hosszabb anyagok iránt is, amit a hirdetők is igyekeznek meglovagolni.

A podcastok már jó pár éve mutatják, mekkora lehetőségek vannak a hosszabb tartalmakban és szponzorált vagy akár egyes márkák által indított podcastekben Magyarországon sincs hiány.

Ami újdonság, az a videós tartalmak lassú felzárkózása: jelzésértékű, hogy a hírek szerint még a TikTok is kísérletezik a korábbinál hosszabb, akár 15 perces videókkal – pedig pár éve még sokan azt feltételezték, csökkenteni fogják a maximális feltölthető videóhosszt az azóta is elérhető 10 percről.

A hosszabb tartalmak előnye nyilvánvaló. Ha már egyszer sikerült felkelteni a felhasználó figyelmét, azt érdemes minél hosszabb ideig megtartani. Más kérdés, hogy különösen erős tartalomra van szükség a mai környezetben, hogy a néző ne csábuljon el.

Ebből a szempontból érthető, hogy a podcastok miért járnak elöl a témában. Nagyon sokan egyszerűen nincsenek képernyő közelben hallgatás közben, így kisebb az esély, hogy továbblépnek vagy „átkapcsolnak”, ha egy pillanatra is elveszítik érdeklődésüket.  

6. Komplexebb influenszer-együttműködések

Az elmúlt években egyre több példát láttunk rá, hogy egy-egy brand alkalmi influenszer-kampányok helyett igyekszik hosszabb távú, minél több területet lefedő együttműködést kialakítani a számára legfontosabb szereplőkkel.

Mindez olyan szemléletet igényel, melyben mind a hirdető, mind az influenszer folyamatosan szem előtt tartja a partnerének lehetőségeit. Bevonja jövőbeli terveibe és kikéri véleményét, hogy hogyan lehet úgy alakítani akár egy kampányt, akár egy eseményt, hogy az mindkét félnek lehetőséget jelentsen – így az adott influenszer egyre inkább a csapat, a márka részévé válik, adott esetben akár finomhangolhatja is annak kommunikációját vagy üzleti tevékenységét (például egy új limited edition kollekcióval vagy egy speciális podcast sorozat ötletével). Korábbi cikkünkben foglalkoztunk a UGC (User Generated Content) erejével is, amelyek jól kiegészítik az influenszer-együttműködéseket.

Lépjen velünk kapcsolatba

Az AD MAX a Strossle magyarországi kizárólagos technológia– és natív hirdetés értékesítési stratégiai partnere.

AD MAX Hungary Kft.

+36-30/221-7342
office@admax.hu
www.admax.hu

Küldjön nekünk üzenetet

    Scroll to Top