Hírek

12 fontos digitális marketing rövidítés

Összezavar a sok digitális marketing rövidítés? Rengeteg betűszóval találkozunk, amelyeket néha zavaróan könnyű félreértelmezni. Az alábbiakban megnézzük a 12 leggyakrabban használt mozaikszót.

 12 fontos rövidítés a digitális marketingben
Ad Max

1. SEO: Search Engine Optimization – keresőoptimalizálás

A keresőoptimalizálás (SEO) célja a weboldalak láthatóságának javítása a keresőmotorok találatai között (SERP – Search Engine Result Page). A SEO magában foglalja a webhely különböző aspektusainak optimalizálását, amellyel vonzóbbá és relevánsabbá válik a keresőmotorok számára (Google, Bing, Yahoo, stb). A keresési eredmények tetején megjelenő webhelyek nagyobb valószínűséggel kapnak organikus forgalmat, ami fokozott márkaismertséget és konverziókat eredményezhet. A SEO munka folyamatos, mivel a keresőmotorok folyamatosan frissítik az algoritmusaikat, és továbbra is éles a verseny a keresési eredmények első pozícióiért. SEO segítségével versenyképesek maradhatunk a digitális környezetben, kiaknázva annak hosszú távú előnyeit. Eszközei:

 • Tartalomoptimalizálás: Jó minőségű, informatív tartalom létrehozása, gondosan kiválasztott kulcsszavakkal.  
 • Technikai optimalizálás: A weboldal sebessége, mobilbarátsága, strukturált adatainak optimalizálása a keresőmotorok szabványai szerint.  
 • Backlinkek építése: A jó minőségű (tehát jó hírű weboldalakról mutató) linkeket a keresőmotorok szavazatként értékelnek. Ezek az ún. “backlink-ek” javítják a weboldalad hitelességét.
 • Kulcsszókutatás: A kulcsszókutatás azonosítja azokat a kifejezéseket, amelyeket a potenciális látogatók használnak, amikor releváns tartalmat keresnek. Ez a tartalomkészítés és -optimalizálás alapja.
 • On-Page és Off-Page SEO: Az On-Page SEO magában foglalja az egyes weboldalak optimalizálását kulcsszóhasználattal, metacímkékkel és belső linkekkel. Az oldalakon kívüli SEO olyan tevékenységeket foglal magában, mint a linképítés és a közösségi média népszerűsítése a webhely hírnevének és tekintélyének javítása érdekében.

2. SEM: Search Engine Marketing – keresőmarketing

Ahogy a név is sugallja, a SEM minden olyan marketing, amely keresőmotorokat von be a láthatóság javítása érdekében. Bár a SEM technikailag magában foglalja a SEO-t, a keresőoptimalizálás fejlődése és jelentősége megnőtt, és önálló kategóriává vált. Így a keresőmarketing jellemzően a keresőmotorokon megjelenő fizetett hirdetésekre utal. Előnyei:

 • Pontos célzás: Hirdetőként pontosan célozhatjuk közönségünket kulcsszavak, demográfiai adatok és egyebek alapján, így biztosítva, hogy üzenetünk a megfelelő emberekhez jut el.
 • Gyors eredmények: A keresőmarketing-kampányok azonnali eredményeket produkálhatnak, így hatékony stratégiát jelentenek az online jelenlétüket fellendíteni kívánó vállalkozások számára.
 • Mérhető ROI: A SEM robusztus elemző eszközöket kínál, amelyek segítségével a nyomon követhetjük a teljesítményt és finomíthatjuk kampányainkat a jobb eredmények érdekében.
 • Költségkeret-szabályozás: Kontrollálni tudjuk büdzsénket, például napi korlátokat állíthatunk be.
 • Versenyelőny: A SEM lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy versenyezzenek nagyobb, bejáratott márkákkal, mivel a hirdetéselhelyezést gyakran olyan tényezők határozzák meg, mint a relevancia és a minőség, nem pedig kizárólag a költségvetés.
 • Hirdetésbővítmények: A keresőmarketing-platformok olyan hirdetésbővítmények használatát is lehetővé teszik, amelyek további információt, például elérhetőségi adatokat vagy adott oldalakra mutató hivatkozásokat biztosítanak, javítva a hirdetések láthatóságát
 • Remarketing: A SEM lehetővé teszi a webhely korábbi látogatóinak újracélzását személyre szabott hirdetésekkel, növelve a konverzió esélyét.

A keresőmarketing központi eleme a Pay-Per-Click (PPC) hirdetés, egy olyan modell, amelyben a hirdetők minden alkalommal díjat fizetnek, amikor a felhasználó a hirdetésére kattint. Ez a költséghatékony megközelítés lehetővé teszi a hirdetők számára, hogy azonnali láthatóságot szerezzenek. SEM platformok közé tartozik a Google Ads (korábban AdWords) és a Bing Ads.

3. PPC: Pay-Per-Click – kattintás alapú fizetés

A Pay-Per-Click (PPC) digitális hirdetési modell forradalmasította a termékek és szolgáltatások online reklámozását. A PPC kampányokban a hirdetők előre meghatározott díjat fizetnek minden alkalommal, amikor a felhasználó a hirdetésükre kattint. Ellentétben az organikus módszerekkel, a PPC gyors és célzott megközelítést kínál a forgalom egy érkezési oldalra történő irányítására.

A PPC-hirdetések jól láthatóan jelennek meg a keresőmotorok eredményoldalain (fent említett SERP), de sok más helyen is megjelennek, például a közösségi média platfromokon és display hálózatokon. A PPC-platformok tekintetében továbbra is a Google Ads a főszereplő.

4. CPC: Cost-Per-Click – kattintás alapú költség

A kattintásonkénti költség az az összeg, amelybe a hirdetőnek kerül, amikor a felhasználó a PPC-hirdetésére kattint. A CPC összege számos tényezőtől, például a megcélzott kulcsszó versenyképességétől függően változik. A CPC a kampány hatékonyságának létfontosságú fokmérője, mivel közvetlenül befolyásolja az egyes látogatók vagy érdeklődők megszerzésének összköltségét. A hirdetők a CPC optimalizálására törekednek a hirdetés minőségének, a kulcsszavak kiválasztásának és az ajánlattételi stratégiáiknak a javításával. Az alacsonyabb CPC jobb ROI-t (lásd lent) eredményez, ami meghatározó mérőszám a digitális hirdetésekben.

5. KPI: Key Performance Indicator(s) – kulcs teljesítménymutató(k)

A célok és a sikermutatók meghatározása minden digitális marketingkampány első lépése. A kampány előrehaladtával az előre meghatározott KPI-k értékelése felfedi, hogy az erőfeszítéseink sikeresek-e.

6. A/B tesztelés

A “split-testing” néven is ismert A/B tesztelés ugyanannak a változónak a két változatát hasonlítja össze a jobb teljesítmény és a marketingkampányok javítása érdekében. Az A/B tesztelést gyakran alkalmazzuk e-mail kampányoknál, keresőmarketingben (lásd fentebb), változatos tartalmú céloldalakon vagy közösségi médiában.

7. CTA: Call-to-Action – cselekvésre ösztönzés

A CTA-k általában gombok, képek, linkek vagy űrlapok, és arra ösztönzik a látogatót, hogy végezzenek el egy adott műveletet. Ilyen cselekvés például a „Kapcsolatfelvétel” gombra való kattintás vagy egy tartalom letöltését. A CTA-k célja, hogy a felhasználókat további cselekvésre ösztönözzék.

8. CTR: Click Through Rate – Átkattintási arány

A CTR a CTA-val szorosan együtt mozog. Hány felhasználó reagál a CTA-ra, hajtja végre a kívánt műveletet, kattint át a marketingtölcsér következő szakaszába? Egy adott oldal CTR-je úgy számítható ki, hogy a kapott kattintások számát elosztjuk a kapott megtekintések (megjelenítések) számával. A CTR hatékony mutatója annak, hogy egy hirdetés vagy tartalom mennyire vonzó a célközönség számára. A magas átkattintási arány azt sugallja, hogy a tartalom jól rezonál, és a kívánt művelet megtételére csábítja a látogatókat. Az alacsony átkattintási arány azt jelezheti, hogy a tartalom nem kelti fel hatékonyan a közönség érdeklődését, vagy hogy a hirdetéselhelyezést módosítani kell.

A marketingesek a CTR-t használják a kampányon belüli különféle elemek, például a hirdetésszöveg, a képek és a cselekvésre ösztönző gombok teljesítményének értékelésére. A CTR értékes betekintést nyújthat a közönség preferenciáiba és viselkedésébe, segítve a kampány folyamatos finomítását és az általános marketingstratégia kialakítását.

9. UX: Felhasználói élmény

A felhasználói élmény az, amelyet a felhasználó egy termékkel vagy szolgáltatással kapcsolatos interakció során tapasztal. Digitális marketingesként az UX megvalósítása kritikusan fontos. Például egy felhasználó, aki egy elavult vagy zavaros weboldalra érkezik, valószínűleg nem lép kapcsolatba a vállalkozással. A hatékony UX-tervezés magában foglalja a felhasználói viselkedés megértését, a felhasználói kutatások elvégzését és a tervezés optimalizálását, hogy megfeleljen a felhasználói igényeknek és preferenciáknak. Az UX előtérbe helyezésével a vállalkozások olyan élményeket hoznak létre, amelyek nem csak látványosak, hanem intuitívak, könnyen navigálhatók, és kellemes felhasználói utat teremtenek, ami végső soron a felhasználók megtartásához és hűségéhez vezet.

10. BR: Bounce Rate – Lepattanási arány

A weboldalak lepattanási aránya azoknak a felhasználóknak a százalékos aránya, akik egy oldalra érkeznek, és anélkül hagyják azt el, hogy bárhova kattintanának vagy navigálnának az oldalon. A webhely magas visszafordulási aránya felhasználói élmény problémájára utal.

Az e-mailek lepattanási arányát az email marketing platform a címzett postaládájába kézbesíthetetlen e-mailek aránya alapján számítja ki. Az e-mailek magas visszafordulási aránya elavult e-mail-listára utal.

11. SMM: Social Media Marketing – közösségi média marketing

Az SMM magában foglalja a közösségi média platformok – köztük a Facebook, Instagram, LinkedIn stb. – marketingeszközként történő használatát. Sok vállalkozás közösségi média csatornáit használja arra, hogy vonzó tartalommal elérje a potenciális közönségét. Az SMM egyedülálló lehetőséget kínál arra, hogy közösséget építsünk márkánk köré, javítsuk az ügyfélszolgálat minőségét, és ügyfeleket generáljunk.

12. ROI: Return On Investment – befektetés megtérülése

A befektetés megtérülése határozza meg, hogy sikeres volt-e egy marketingkampány. A ROI a kampány által generált nyereséget vagy veszteséget jelzi a kampányba eredetileg befektetett összeg alapján. Például, ha 500 Ft-ot költöttünk egy 1000 Ft értékű leadre, a befektetésünk megtérülése jelentős! A ROI értékes eszköz annak meghatározásában, hogy mely marketing erőfeszítések érik meg a befektetést.

Legutóbbi bejegyzésünk is egy marketing rövidítés kapcsán született, olvasd el cikkünket a CRO-ról!

Lépjen velünk kapcsolatba

Az AD MAX a Strossle magyarországi kizárólagos technológia– és natív hirdetés értékesítési stratégiai partnere.

AD MAX Hungary Kft.

+36-30/221-7342
office@admax.hu
www.admax.hu

Küldjön nekünk üzenetet

  Scroll to Top